facebook style=
❗Produkty s dostupností z Centrálního skladu u značek Ortovox, Mountain Equipment, CT a Black Crows budou zpracovány a expedovány od 3.4. kvůli probíhající inventuře.❗
×
 x 

košík je prázdný

Kontaktujte nás
info@vodahory.cz

1. banner. vodahory
2. banner ME bundy

 

 

 

 

 Vybrat

4. banner SKIALPY

 

 

 

 

 Vybrat

3. banner batohy ortovox banner

 

 

 

 

                         Vybrat batoh

5. banner LYOFOOD

 

 

 

 

                        Vybrat

Výběr spacáku je nesnadný. Rozhodnout se mezi dutým vláknem a peřím. Zvolit mezi jednotlivými značkami. Vybrat správný povrchový materiál. Zvážit vodní sloupec a odolnost. Váhat mezi cenou a sbalitelností. Moc parametrů a mnohdy jsou to jen čísla a písmena. Na co si teda dát skutečný pozor při výběru spacáku?

Výběr spacáku je nesnadný. Rozhodnout se mezi dutým vláknem a peřím. Zvolit mezi jednotlivými značkami. Vybrat správný povrchový materiál. Zvážit vodní sloupec a odolnost. Váhat mezi cenou a sbalitelností. Moc parametrů a mnohdy jsou to jen čísla a písmena. Na co si dát pozor při výběru spacáku?

Vezmeme to postupně a podíváme se na jednotlivé části spacáku. Není to podle priority, protože pro každého je důležité něco jiného. Pokud vás zajímají rozdíly mezi různými druhy peří a co vlastně znamená teplota komfort, naleznete to v těchto článcích.

 

Teplotní parametry

Teploty uváděny na spacácích jsou obšírnější téma, proto jsme mu věnovali vlastní článek, kde jsme rozebrali normu, kterou se určování teplotních mezí řídí. A co vlastně jednotlivé údaje znamenají. Proto doporučujeme k prostudování:

Materiál 

Jistě nejdůležitější část spacáku. Začněme u povrchového a vnitřního materiálu. Samozřejmě je pohodlnější měkký fleece nebo bavlněná vložka. Ale bavlna hodně nasává pot a vlhkost. Navíc pomalu schne. A to nechceme. Zejména při dlouhých přechodech, když není možnost průběžně vsušit a větrat, zejména pokud se hodně potíte - pot vás bude chladit. Syntetický materiál rychleji odvede pot, nenasákává tolik vlhkosti do vláken a rychleji schne. Povrchový materiál může být lehký, prodyšný, odolný s membránou. Zvolte podle potřeby. Pokud chcete sbalitelný a lehký spacák, pravděpodobně budete volit i povrchový materiál lehký a tenký. Ale tak či tak bych volil spacák s RIP STOP úpravou. Je to vyztužení vláken ve čtvercích, které zastavuje párání spacáku.

Pokud se vám dělá na spacáku z vnější strany námraza, je to dobře! Spacák má dobrou prodyšnost, nepropouští vlhkost dovnitř a vlhkost se tedy sráží a zamrzá na povrchu.

tip

Denier - DEN - nebo jen D - je jednotka pro délkovou hmotnost, která vyjadřuje hmotnost (v gramech) 9 000 metrů vlákna. Původně se jednotka používala pro určení jemnosti hedvábí. Dnes je takto označováno jakékoliv vlákno, nejen hedvábí, resp. je takto označena tkanina, která je z tohoto vlákna utkána.
1 denier označuje vlákno 9 km dlouhé, které váží 1 gram. Vlákno s označením 1D váží 0,11 miligramů na metr. Pro představu: lidský vlas má 20D a mikrovlákna se pohybují kolem 0,9D.

namrzlina z vnější strany Vnitřní švy Vnější švy

obr 50 obr 51 obr 52 obr 53

 

Doporučujeme k přečtení

Peří je izolační materiál, který je nepřekonaný! Poměr sbalitelnost/hmotnost/objem je ze všech dnes používaných materiálů nejlepší. Ale nezáleží jen na tom, aby to bylo jakékoliv peří. Záleží na spoustě dalších aspektů, které pak dělají rozdíl mezi dvěma spacáky, nebo bundami. Na první pohled mohou vypadat čísla a parametry stejně. V čem se ale liší? 

Švy

Další konstrukční částí, kterou se budeme zabývat jsou švy. Jsou takzvané studené a teplé švy. Studený šev znamená, že je spacák prošitý skrz na skrz. Tím pádem v místě prošití nemá žádnou izolaci a vy v těchto místech chladnete. Prošitím tepelněizolačního materiálu vzniknou tepelné mosty, kterými uniká teplo. Teplé švy znamenají, že spacák má více než dvě vrstvy a tím pádem je mezi vnějším a vnitřním materiálem přepážka a izolace. Spacák není prošitý skrz na skrz. Šev který vidíte, tak ne našitý na přepážku spacáku. Izolace je lepší a vy si udržíte teplo, které jste si vyhřáli. 

Vhodnou konstukcí komor se eliminují studené švy. Spacák, který má hřát nemůže mít žádné studené švy.

Komory

Třetí věcí jsou komory. Dle tvaru dostaly komory jméno - H komory, trojúhelníkové komory, zkosené H komory nebo lichoběžníkové komory. Komory jsou důležité zejména kvůli tomu, aby izolace zůstala na správném místě a neputovala po celém spacáku. Čím menší komory, tím méně bude izolace putovat po spacáku. Kromě velikosti jde i o typ komor, které zaručují menší ztrátu tepla přes švy. Žebříček izolačních komor jednotlivých spacáků je následovná (od nejlépe izolovanou po tu nejhůře):

  • Trojúhelníkové komory
  • Cihlové komory
  • Lichoběžníkové komory
  • Zkosené H komory
  • H komory
  • Prošívané komory

 

stiched through baffle 1 1024x724

Prošívané komory

Pršívané komory jsou jednoduché na výrobu. Jejich slabé místo je však obsaženo už v názvu. Slabé místo je prošitá komora. Jak jde vidět z obrázku, v místě prošití není žádná izolace a pouze materiál spacáku. Dochází k velkému úniku tepla a zároveň ke chládnutí. Tato komora je vhodná pro letní spacáky na chatu. Výhodou těchto komor je nízká nákladovost na výrobu (nízká cena), jednoduchost výroby (prostě se to prošije) a nízká hmotnost. Je tady málo přídavného materiálu kromě vnitřní a vnější vrstvy. 

boxwall new 1024x720 1

H komory

H komory jsou již techničtější oproti prošívaným komorám. Mezi vnější a vnitří materiál se přidaly "přepážky" které vytvořily teplé švy. Přepážky zároveň brání cirkulaci izolantu a tepla. Tyto komory bývají používány převážně u péřových spacáků. Výhova je malá náročnost na výrobu. Jsou zde teplé švy a přepážky vytvářejí lepší izolaci. Mimo jiné došlo ke snížení migrace peří. Nevýhodou je vyšší cena a hmotnost, než u prošívaných komor.

boxwall new 1024x720

Zkosené H komory

Zkosené H komory jsou vylepšené H komory. Tyto komory jsou náročnější na výrobu než běžné H komory, ale za to dochází k menší ztrátě tepla přes švy, menší cirkulaci izolantu a lepší izolaci skrz izolační materiál. Opět se jedná o komory, které jsou použity především u péřových spacáků. Hmotnost memí výrazně vyšší, než u běžných H komor. Nabízí však vyšší komfort. Tím pádem je potřeba méně izolace (peří). Jedná se o vhodné komory na celoroční spacák a záleží jen na množství izolace.

Trapezoid Baffles new 1024x723

Lichoběžníkové komory

Také se jim říká trapézové a nebo alfa komory. Tyto komory mají vyšší odolnost vůči úniku tepla, lépe drží izolaci (peří) na svém místě a minimalizují migraci  - posun a shlukování izolace. Hmotnost je vyšší, ale stále zůstává dobrá sbalitelnost. To opět díky tomu, že je touto komorou vytvořen vyšší komfort a je zapotřebí méně izolace. Nevýhodou je už cena, ale to přinese vyšší komfort a sbalitelnost. Tyto komory jsou často u spacáků do chladných a zimních podmínek. Málokdy jej najdete u letních spacáků, jelikož je výroba těchto komor náročnější a dražší.

Brick Baffles new 1024x724

Cihlové komory

Cihlové komory konstrukčně vycházejí z H komor. Jsou to vlastně zdvojené H komory. Teplé švy se překryly další vrstvou komor, které již vytvářej výbornou izolaci. Únik tepla přes švy se minimalizoval. Na druhou strku hmotnost a výrobní náklady prudce vzrostly. Nevýhodou je také nižší sbalitenost a vyšší hmotnost - velké množství režijního materiálu pro vytvoření konstrukce komor. Tyto komory se používají především u zimňích spacáků, kde je primární vysoký komfort.

V Baffles new 1024x728

Trojúhelníkové komory

Nejpropracovanější komory jsou právě trojúhelníkové komory. Tyto komory mají výborný poměr hmotnosti, sbalitelnosti a izolace. Díky správnému tvaru dochází k minimálnímu úniku tepla přes švy a zároveň se minimalizuje cirkulace izolace a tepla. Tyto komory jsou však náročné na výrobu a cena je vysoká. Trojúhelníkové komory najdete převážně u zimních spacáků a málokterý výrobce je používá. Právě kvůli ceně. Na druhou stranu pokud hledáte opravdu teplý spacák, nic lepšího (kromě nezávyslého vytápění) si nemůžete přát.

 

Tyto komory se používají převážně u péřových spacáků. U syntetických spacáků můžete nají ještě například šindelovou komoru. To je v podstatě velká zkosená H komora, ale zde se překrývá hned více komor najednou. Samozřejmě jsou i další komory, ale tohle jsou ty základní a od těchto komor jsou následně upravovány další komory. Například různé stupně a poměry lichoběžníkové komory, velikost a úhly trojúhelníkové komory a tak dále. Pokud je někde použitá H komora, neznamená to hned, že je špatný spacák. Ale je potřeba si uvědomit, k čemu tento spacák chci. Pokud to má být letní spacák, tak jsou H komory vhodné. Pokud se jedná o zimní, už nikoli.

obr 60 obr 61 obr 62 obr 63 obr 64 obr 65

obr 70 obr 71 obr 72 obr 73

Kapuce

Kapuce je důležitá stejně tak, jako jakákoli jiná část spacáku, ne li nejdůležitější. Únik tepla povrchem hlavy je nejvyšší a udává se, že hlavou unikne až 30% tepla. Pokud podceníte jednu část spacáku, celý spacák půjde o úroveň níže. Proto dbejte na to, abyste volili spacák s anatomickou 3D kapucí. Poznáte to jednoduše. Kapuce spacáku bude stát samovolně a bude vás obklopovat, aniž byste kapuci dotahovali. Také doporučuji, aby šňůrka v kapuci byla pevná a ne gumička. Lépe se dotahuje a nemusíte tahat za gumu až ke kotníkům. Čím více komor v kapuci, tím lépe izoluje a sedí. Lepší izolace je způsobená tím, že izolant neputuje po celé kapuci (izolace zůstane na svém místě a nemáte slepá místa s menším objemem izolace). Každá část kapuce má tolik izolace, kolik je potřeba. Opět zkoumejte typ komor i švů.

Límec kolem ramen izoluje prostor mezi spacákem a kapucí. Prostě abyste si vyhřáté teplo nevymáčkli ze spacáku ven. Zde je dobré, aby se tento lem dotahoval gumičkou (pevná šňůrka by vás stahovala) a aby bylo izolantu trochu méně než do plna (tím můžete při zalehnutí posunout peří nebo syntetiku tam, kam potřebujete).

me fireflash ombre blue hood 2 1 me glacier 1000 wmns hood me iceline regular hood me xeros regular foot hood

obr 20 obr 21 obr 22 obr 31 obr 32

Zip

Zip je zajímavá alchymie. Je to místo, přes které zpravidla uniká nejvíce tepla. Zip je špatně izolovaný a zároveň ho není skoro ani jak izolovat. Proto první věc, kterou sledujete u zipu je délka. Pokud chcete spacák, který má být teplejší, nechtějte zip, kterým rozepnete úplně celý spacák po obvodu. 140 cm je délka až až na to, abyste se pohodlně dostali dovnitř a vem ze spacáku. A za větší teplo to stojí. Přece jen první chladnou nohy. Druhá věc je jeho poloha. Když je zip níže, myšleno níž u zad (země) než z boku, budete ztrácet o něco méně tepla, jelikož teplo stoupá vzhůru. Také vám níže postavený zip přizpůsobí spacák a tvarově bude lépe izolovat. Třetí věc u zipu je izolační léga. Mnohdy bývá podél zipu jen tenký pás, který moc nefunguje. Je vhodnější, když je tato léga trojúhelníková a nebo půlkruhová. Jednoduše řečeno, aby to byl prostorový profil. Mountain equipment navíc tuto légu zpevňuje a má k němu protikus na spacáku. Po zapnutí tak tato léga doléhá na zip a tím je diametrálně zvýšená izolace zipu. Typ zipu volte jen podle toho, kam chcete spacák používat. Nepotřebujete z většiny nepromokavý zip. Kosticový zip je odolnější a navíc nezamrzá (půjde pohodlně rozepnout i po zamrznutí). Jednoduché zipy se zase hodí na letní a lehké spacáky, kde počítáte každý gram a na zipu ušetříte mnoho gramů.

me glacier 1000 wmns open obr 30

Nohy

Poslední část spacáku jsou nohy. Zaprvé se podívejte na tvar dna spacáku. Jestli je kruhový, lichoběžníkový nebo čtvercový. Pokud máte kruhové dno, logicky si budete utláčet izolaci chodidly noh. Uvědomte si, jak máte povolené nohy ve spacáku. Přirozeně máte nohy povolené (špičky od sebe) a ideální tvar je tedy obrácený lichoběžník. I čtverec je lepší než kruh. U kruhového dna vytláčíte izolaci prsty a dotýkáte se až vnější části spacáku (nic vás tedy neizoluje a nohy mrznou). Ideální dno musí být navíc zkosené. Protože i špičky povolíte dolů. Pokud se budete nohama dotýkat stěny spacáku, budete si vytláčet izolaci a vám bude větší zima na nohy. Druhou věcí je opět počet komor. Pokud máte dno spacáku tvořeno z jedné velké komory, izolace se vám sesune dolů a nahoře vás neizoluje nic, než „šusťák“ – takže nic.

firelight sleeping bag 05 me glacier 700 regular foot piece me glacier 1000 wmns foot piece me iceline regular foot piece 1 1

obr 40 obr 41 obr 42

Nepodceňte žádnou z části spacáku. Teplo při spánku však nezačíná a nekončí spacákem. Důležitá je také karimatka a to, co máte na sobě ve spacáku. Ideální je spát ve spodním prádle. Z naší zkušenosti je nejlepší vlna (absorbuje vlhkost do svého jádra a hřeje i za mokra - vhodné, pokud se hodně potíte). Tohle je jen několik základní rad, podle kterých rozeznáte dobrý spacák od špatného. Čísla mohou být mnohdy opravdu jen čísla. Proto nevěřte jen teplotě komfort, ale i konstrukci spacáku. Když podceníte kteroukoli část, srazíte dolů celý spacák. Pokud chcete kvalitní spacák, ve kterém vám bude skutečně teplo, řiďte se alespoň těmito pár radami.

 

Můžete nás také sledovat na sociálních sítích a dozvědět se o dalším článku mezi prvními.

 

Kontaktní informace

Adresa prodejny:
Osadní 1363/16, Praha 7, 17000

Otevírací doba PRODEJNY:
Pondělí - Pátek

12:00 - 19:00

Telefon/Whatsapp pro stav objednávek/info:
Pondělí - Pátek
9:00 - 17:00
+420 737 794 455

 

 Mail:
info@vodahory.cz

IČO: 11835061
DIČ: CZ11835061

O nás

U nás začínají všechny výlety, výpravy, expedice, ale i plány a sny.

Rádi vám poradíme s výběrem vhodného materiálu a vybavení, který vám pomůže uskutečnit vaše plány.

×
Nabídka E-shopu
Cookies

Abychom Vám mohli zajistit nejlepší možný zážitek z prohlížení tohoto webu, rádi bychom Vás požádali o souhlas s využitím jednotlivých dat pro nás i naše partnery. K Vašim datům se budeme chovat zodpovědně. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM můžete souhlas udělit.

Nesouhlasím

Nastavení

Níže můžete zvolit, jaké typy cookies můžeme zpracovávat.

Technické cookies

Technické cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování tohoto webu a nelze je tedy vypnout.
Zobrazit více informacíBez tohoto typu cookies by web nebylo možné správně využívat. Jedná se zejména o pomocné hodnoty znázorňující Vaše volby, nastavení a zobrazení jednotlivých prvků.
Skrýt více informací

Analytické cookies

Analytické cookies nám pomáhají se neustále zlepšovat.
Zobrazit více informacíTento typ cookies slouží např. k analýze návštěv, výkonu webu nebo reklamních kampaní. Získaná data nejsme schopni spojit s konkrétním uživatelem a jsou tedy zpracovávány hromadně na úrovni obecné statistiky.
Skrýt více informací

Marketingové cookies

Marketingové cookies používáme my a naši partneři, abychom Vám mohli nabídnout relevantní obsah.
Zobrazit více informacíPomocí marketingových cookies Vám můžeme zajistit relevantní nabídku. V případě, že tento typ cookies nepovolíte, nezajistíte tak, že se Vám již reklamní sdělení nebudou nabízet, ale nebudou pro Vás nejspíše zajímavá.
Skrýt více informací